Veronika Grillázs

Murvai Veronika grillázs-készítő weboldala

Más elnevezések:

pörkölt torta, diós torta

 

Különleges, egyedi jellemzõk:

magas, toronyszerûen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítõelemeit grillázsból formálják.

 

Leírás:

A grillázstorta csillogó, aranybarna színû, díszítõelemeket és figurákat toronyszerû elrendezésben tartalmazó, esztétikus külsõ megjelenésû, gyakran emeletes dísztorta. A grillázsból készült díszítõelemeket fehér vagy színes íróglazúr szegély keretezi és további részletekkel gazdagítja. A tortát koronázó dísz alatti piskóta és krém szintén grillázzsal dúsított, a pörkölt cukor és dió együttese kellemes, harmonikus ízt ad az édességnek. A torta díszítése az alkalomhoz illõ, az egyéni fantáziától függõen igen változatos (pl. lakodalmi tortánál szív, virág, menyasszony, võlegény, csókolózó galambok stb.).

 

Felhasználás:

A díszes, tornyos grillázstortát elsõsorban lakodalmakra készítik. A lakodalomban a grillázstortát a võfély viszi be a vacsora után és az ifjú asszony elé teszi, aki összetöri azt, hogy mindenkinek jusson belõle. Elõször természetesen a férjével egymást etetik meg egy falatnyival belõle, hogy házasságuk is olyan édes legyen, mint a grillázs, amibõl a torta készült. Szokás ajándékba is vinni, de a háziak is rendelnek a készítõktõl. A torták száma és díszítésük színvonala, esztétikuma emeli a lakodalom fényét. Elfogyasztása szertartásos formák között történik: a díszt széttörik, a tortát felvágják, és a násznép minden tagja kap egy darabot. Újabban eljegyzésre, keresztelõre is készítik. Cukrászdái változata (szeletes, dísz nélküli) az egész országban kapható. A dísztortát fogadásokra, nagyobb rendezvényekre is készítik. Ugyan a grillázs hûtés nélkül is eltartható három hónapig, mégse várjunk ennyit az elfogyasztásával, mivel a tortában lévõ dió vagy mandula időközben megavasodhat, és oda az édes remekmű.

 

(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001)

 

Történet

 

A hazai cukorfogyasztás 1900 és 1914 közötti növekedésében (4 kg-ról 8 kg-ra emelkedett az egy főre jutó éves átlagfogyasztás) az ipari munkásság mellett a parasztság is érezhetően részt vett. Megszaporodtak a cukros ünnepi ételek, és megkezdodött a cukor mindennapi fogyasztása. A cukorhasználat presztízse és rangja ebben az időszakban építette a lakodalmi étrendbe a paraszti cukorfogyasztás csú­csát, a grillázst.
A grillázstorta alapvetően lakodalmi torta maradt, mégis számtalan helyen megjelenik.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 43
Heti: 157
Havi: 394
Össz.: 216 601

Látogatottság növelés
Oldal: Egy kis történeti áttekinés
Veronika Grillázs - © 2008 - 2018 - veronikagrillazs.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: grillázstorta esküvőre árak - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »